baby øre

Sådan beskytter du dit barns hørelse

Vidste du at 1 ud af 8 danske børn har en høreskade?

Høreskader kan have mange forskellige årsager. En høreskade kan være arvelig. Den kan også skyldes en genetisk fejl der ikke er arvet, som en mutation i fosterstadiet.

Også visse sygdomme kan medføre høreskader. En mellemørebetændelse kan trænge ind i det indre øre og lave ravage der. Også visse virussygdomme kan ende med høreskade eller endda totalt høretab.

Men mange høreskader kan faktisk undgås, med det rette adfærd og den rette beskyttelse.

Børns hørelse har særdeles brug for beskyttelse.

Støj bliver meget undervurderet

Mange høreskader skyldes påvirkning af støj. Og her sker der mange fejl fordi folk undervurderer hvor skadeligt støj kan være. Mange tror at kun ekstrem høj støj vil skade hørelsen. Når man fx står i nærheden af et jetfly.

Men det er faktisk helt forkert. Ekstrem støj kan rigtignok ødelægge hørelsen øjeblikkeligt. Men også almindelig støj kan skade vores hørelse.

Lyd er intet andet end luft der er i rytmisk bevægelse. Denne ”vind” trænger hele vejen ind i det indre øre, i den såkaldte snegl. Den hedder sådan fordi den er formet som et sneglehus.

Inden i sneglen sidder der bittesmå hår, de såkaldte flimrehår. De ”oversætter” luftens bevægelse til nervesignaler.

Høj støj er som en orkan i det indre øre. Den blæser de fine hår simpelthen omkuld. Hårene knækker meget lette. Og når det sker, så har man en høreskade.

Høreskader er permanente – indtil videre

Desværre kan disse hår ikke reparere sig selv eller vokse ud igen. Når de først er ødelagt, er høreskaden varig.

Der arbejdes på genteknologi som måske kan gøre noget ved dette. Man håber på at kunne manipulere de rigtige gener til at udføre reparationer på ødelagde flimrehår. Eller få dem til at danne nye. Men der er stadig lang vej indtil det bliver til virkelighed.

Derfor er forebyggelse den eneste beskyttelse.

Online kan du finde ud af, hvad du kan gøre for at beskytte dit barns hørelse. Det er ikke kun ekstrem støj der er et problem. Også relativ mild støj kan forårsage høreskader igennem længere tids påvirkning.

Der findes faktisk tabeller

Vidste du at du faktisk kan beregne det rimeligt præcist, hvilket støjniveau er farligt?

Lyd måles i decibel (dB). Lyd på over 110 dB kan give øjeblikkelige høreskader. Det er typisk støj fra maskiner, som elektriske bor. De kan nå helt op til 150dB, som er voldsomt ødelæggende.

En trafikeret vej kan medføre støj på 80 dB og mere. Og det kan give høreskader, når du udsættes for dette støjniveau i mere end 8 timer. Det kan nemt ske hvis du bor tæt på en trafikeret vej og har vinduerne åbne.

Høreværn til børn: Værn om dit barns fremtid

Børns ører er særdeles følsomme. Alt er jo sartere og stadig i gang med at danne sig, også de små flimrehår.

En høreskade kan ødelægge dit barns fremtid. Drømmer dit barn for eksempel om at blive en supermodel, kan en høreskade være en effektiv drømmeslukker. De eneste jobs en model med høreapparat kan få, er i forbindelse med reklamer for høreapparater.

Det er nok ikke hvad dit barn drømmer om.

Der findes glimrende høreværn til børn. De kan sætte en effektiv stopper for høreskaden frem for dit barns karrieredrøm.

Nogle høreværn til børn er meget sofistikerede. De kan filtre bestemte frekvenser. Med hjælp af selektive høreværn kan dit barn stadig høre dig, men skadelig støj bliver filtret fra.

Skriv et svar