Sådan får du nemmere dit barn til at falde i søvn

De fleste forældre ved, at det ikke altid er lige let at få baby til at falde i søvn. Et barn, der er svært at få til at falde i søvn, kan være udmattende, men heldigvis findes der masser af gode metoder, man du prøve af, hvis dit barn af og til ikke vil sove – fra strategisk brug af lys, til en uro placeret over sengen.

Skab flere rutiner

Det kan være frustrerende at stå med et barn, der ikke vil sove, men det er også vigtigt at huske på, at det ikke er muligt at tvinge et barn til at falde i søvn. Søvnen skal komme til barnet naturligt, og der er rollen som forælder at skabe den tryghed og ro, der gør, at søvnen kommer.

Når man vugger barnet, synger for det eller luller det i søvn, skaber man associationer mellem disse handlinger og søvn hos barnet. På den måde lærer barnet, at det at sove og at blive lagt i seng er en tryg og god ting, som ikke er ubehagelig eller farlig.

Selvom man har skabt faste ritualer omkring søvnen for ens barn, kan der dog stadig være dage, hvor det ikke går så nemt. Her er det vigtigt at være tålmodig og fleksibel – det er ikke sikkert, at den metode, der fik barnet til at sove i går, også virker i dag, og det er også meget almindeligt, at barnets sovevaner og behov ændrer sig med tiden.

Skab ro med en uro

En simpel ting, der kan hjælpe dit barn med at føle sig tryg, er en uro. På samme måde som rutiner skaber trygge rammer, kan en uro være med til at skabe genkendelige fysiske rammer om dit barns søvn. En uro kan med dens stille bevægelser være et trygt fikspunkt for barnet.

En uro kan især være god i situationer, hvor barnet skal sove et nyt eller uvant sted. Her er uroen nem at tage med, og kan med det samme give de nye omgivelser noget hjemligt og kendt over sig. Det kan gøre det nemmere og hurtigere at få dit barn til at sove.

Brug lyset rigtigt

Det er alment kendt, at solens lys har stor indvirkning på vores søvnrytmer og -vaner. For meget, for lidt eller forkert lys kan forstyrre menneskers indre ur og søvnbalance. Dette gælder også for babyer, hvorfor man skal være opmærksom på at bruge lyset rigtigt, for at understøtte barnets naturlige søvnrytme.

Sørger man for, at barnet kommer ud i lyset i løbet af dagen og tager sine lure i et oplyst rum, kan det være nemmere at få barnet til at sove om aftenen. Samtidig kan man være opmærksom på, at der ikke er for lyst i timerne indtil babyen skal sove. Vågner barnet i løbet af natten, kan det også være en fordel, ikke at tage det med ind i et oplyst rum – følger man solens rytme, og får lys om dagen og mørke om natten, hjælper man det indre ur, og det vil blive nemmere at få barnet til at sove.

 

Skriv et svar