Tag snakken med de unge tidligt: Det skal de vide om sex

For mange forældre er det en svær og en smule angstprovokerende opgave at skulle tage en snak med deres børn og sex, kærlighed og sundhed. Derfor er der mange der udsætter samtalen eller venter, til børnene selv opsøger den. Men det er langt fra sikkert, at børnene selv tager initiativet. Og bare fordi de ikke gør dette, kan man som forælder på ingen måde regne med, at børnene ikke hører om, tænker på og er nysgerrige på sex. I vores moderne samfund er der nemlig stor risiko for, at de bliver eksponeret for sex alle mulige steder fra – fjernsynet, internettet og de sociale medier er bare nogle af dem.

Problemet med alle disse elektroniske platforme er bare, at de sjældent giver et sandfærdigt og realistisk billede af, hvad seksuelt samvær egentlig er. På film er sex ofte meget idealiseret og urealistisk ”pænt at se på”. På internettet kan man derimod blive udsat for de vildeste og mest ekstreme historier, billeder og beretninger. Ingen af disse tilgange svarer rigtig overens med virkeligheden. Og derfor er det som forælder ens ansvar at sørge for, at børnene lærer om de vigtige ting som beskyttelse, respekt, nydelse og muligheder.

Tænk videre end snakken om blomsterne og bierne

For mange forældre er det svært at vurdere, hvad man så skal snakke om. Der er selvfølgelig hele det praktiske og fysiske aspekt om, hvordan sex overhovedet fungerer og hvordan man gør. Dette er vigtigt, men nok også en af de ting, som den unge allerede har opsnappet fra mange andre medier rundt omkring. Vigtigere endnu er derfor måske at tale om følelser og nydelse. For eksempel er det enormt vigtigt at understrege, at begge parter skal passe på hinanden og tage hensyn til hinandens gensidige behov.

Har man en pige, så kan det være en god idé at tage sig lidt ekstra tid til at snakke om det med nydelse. Imens der generelt er konsensus om at sex næsten altid er godt for manden, så er der samtidig en konsensus om at det ikke er forkert eller mærkeligt, hvis det ikke er det samme for kvinden. Denne tendens udspringer af mange års fokus på manden som den overlegne i forholdet, og som forælder har man en unik mulighed for at præge den kommende generation i en ny retning, når det kommer til dette.

Hvad skal man så lære sine børn?

Over for både piger og drenge kan det derfor være smart at berette om hjælpemidler, som kan sørge for at begge parter opnår nydelse. Her kan glidecreme være en af de ting, som man kan foreslå og informere om. Glidecreme er et smart middel, som hurtigt kan medvirke til at man kan opnå større nydelse på begge sider. Nogle glidecremer er endda særligt designet til at øge kvindens chancer for at få orgasme. Se her for en variant, som man for eksempel kunne foreslå de unge at gøre brug af.

Skriv et svar