Vejen til at blive tøjdesigner

Uddannelser og kurser inden for mode og design er blevet populære hos de unge studerende, der drømmer om at arbejde kreativt med tøj, tekstiler og beklædning. Det der for tiden hitter hos mange, er uddannelser og designkurser, der kan bane vej for et arbejde som tøjdesigner. Der er tale om uddannelser der udruster eleverne med redskaber, der kan få de kreative idéer op fra tegnebrættet og ud i virkeligheden – og føre til en spændende profession som tøjdesigner. Textilskolen i Nordsjælland er et af de steder du kan vælge at uddanne dig.

 

I tekstilindustrien arbejder tøjdesignere med produktion af tøj til alle formål, lige fra børnetøj og fritidstøj til herre- eller damekonfektion. Tøjdesigneren er med i hele processen fra idé til det endelige produkt.

Sammen med virksomhedens ledelse og indkøbere,  planlægger tøjdesigneren hvordan den kommende sæsons beklædning skal se ud. Det er meget almindeligt, at designeren tager til udstillinger og messer i udlandet for at få inspiration til nye modeller og materialer.

Når processen går i gang, tegner designeren først skitser af sine idéer. Når det er bestemt hvilke modeller der skal sættes i produktion, bliver der lavet arbejdstegninger. Herefter syr man prøvemodeller, retter dem til og producerer så de endelige modeller.

I mange tilfælde bliver de endelige prøver syet på produktionssteder i udlandet, ofte i asiatiske lande som Indien og Bangladesh, eller i lande som Portugal og Polen. Det er normalt at designeren rejser ud og sikrer sig, at prøvekollektionen er som den skal være. Så jobbet som tøjdesigner foregår altså ikke kun i tegnestuen eller på værkstedet, men også i form af rejser til udlandet.

 

Uddannelser hos Textilskolen

Selvstændige designere laver også beklædning, der kun bliver syet i ganske få eksemplarer – det kaldes unika. Det kan være tøj til kunsthåndværksbutikker eller kostumer til teater. De kan også have deres egen butik, hvorfra de designer, syr og sælger tøjet.

En karriere som tøjdesigner afhænger i høj grad af, hvor dygtig du er og hvor god du er til at afsætte din produktion. Er du kunstnerisk, kreativ, fuld af idéer og interesseret i mode og beklædning, så er du sikkert typen der kunne blive tøjdesigner. Men drømmen og lysten er ikke nok i sig selv, talent og gå-på-mod er vigtige detaljer, i et fag hvor du selv skal bane vejen til de jobs der findes i branchen eller at kunne nedsætte dig som selvstændig. For mere info om uddannelser og designkurser se evt. www.textilskolen.dk.

 

Skriv et svar