Vælg en vaskemaskine som børnene også kan bruge

Det er vigtigt for børn at lege. Hvad enten barnet leger alene eller sammen med andre, er legen en vigtig forudsætning for barnets udvikling. Igennem legen forbereder barnet sig på at kunne indgå i den moderne verden, når det bliver ældre, fordi barnet lærer sig selv og omverdenen at kende i legen.

Tit og ofte kopierer børn de voksnes adfærd igennem legen. Hvad laver mor med det snavsede tøj, når hun kommer det i vaskemaskinen, og hvordan bruger far det smarte værktøj, når han fikser hus og have? Børn vil hellere end gerne lege med, når de voksne ordner hverdagens (til tider) sure pligter. Hvad der for forældre kan synes at være rutinepræget dagligdagsarbejde, kan for barnet være noget nær det mest spændende. Når børnene for lov til at være med i de voksnes daglige gøremål, giver det en følelse af samhørighed med forældrene, der ikke bør undervurderes for barnets ve og vel.

I denne artikel får du en gennemgang af fordelene ved at vælge en vaskemaskine, som børnene også kan bruge. Ved at lege med dit barn, mens du ordner vasketøjet, er du allerede godt i gang med at hjælpe dit barn på vej til at blive en kompetent deltager i den moderne verden.

Det er vigtigt for børn at få lov til at lege med

Når børn leger, flyder mål og motiv sammen. Det vil sige, at børn ikke leger for at nå et bestemt mål. Børn leger ganske enkelt for legens skyld. Dermed ikke sagt barnet ikke lærer igennem legen. Læring er bare ikke noget, som barnet tænker over, inden det går i gang med at lege. Legen er en impulsiv handling for barnet – en frivillig og spontan aktivitet.

Når et barn leger, er barnet ikke reguleret udefra. I legen har barnet frit spil til at selv at bestemme over legens indhold og form. Legen er i høj grad forudsat af barnets forestillingsevne, men legen udvikler også dette psykologiske grundlag hos barnet. Kun barnets fantasi sætter legens grænser. Med andre ord er legen, hvor barnets fantasi stimuleres, med til at udvikle barnets evne til at se alternative muligheder til det givne og det kendte.

Med andre ord lærer barnet forskellige adfærdsmønstre og omgivelser at kende ved at lege. Når børn leger med hinanden eller de voksne, lærer de at handle oplagt og hensigtsmæssigt i den virkelige verden, fordi den fantasifulde ”fiktive” leg, skaber et fælles grundlag, hvor individuelle behov og interesser inkorporeres.

Børn lærer at bruge vaskemaskinen igennem leg

Leg skaber tryghed for børn. Når et barn kan være fælles om en aktivitet med andre, børn eller vokse, giver det en følelse af samhørighed og hengivelse. Men for mange børnefamilier, der presses mere og mere i hverdagen, kan det være svært at sætte timerne af til leg, som barnet har behov for. Men hvis du leger med dit barn, mens inkluderer barnet i dagens gøremål på en sjov måde, har du allerede skabt et fornuftigt grundlag for familiens samhørighed, som er den vigtigste kilde for et barns psykologiske udvikling.

Det dog ikke altid forsvarligt at sætte børnene til at leget med hjemmets maskindrevne inventar, da de kan komme til skade ved maskinerne. Men du kan med fordel købe legetøj til dit barn, der ligner hjemmets redskaber. For eksempel kan du købe en vaskemaskine, som børnene også kan bruge, når I vasker tøj.

Der findes et stort udvalg af vaskemaskiner, der er beregnet til leg i børnehøjde, men som ligner rigtige vaskemaskiner på en prik. Nogle er med at autentiske sæbeskuffer, andre er med belyst programdisplay. Nogle vaskemaskiner til børn kan også lyde som rigtige vaskemaskiner, mens andre er udstyret med rindende vand i lågen, så det ligner at maskinen vasker, når barnet leger. Fælles er at med en af disse vaskemaskiner, der ligner den ægte vare, stimulerer du dit barns leg og giver de små en følelse af medhjælp i hjemmet.

Vaskemaskinen, som børnene også kan bruge, giver dig tid til at lege med dit barn

Tiden med mor og far er barnets grundlæggende forudsætning for barnets evne til at tilknytte sig andre mennesker og derved skabe sunde relationer senere i livet. Den del af forældrenes tid, der burde være øremærket til de små, har dog stor tendens til at blive overtaget af arbejde og daglige gøremål i hjemmet.

Et godt råd er at tage vaskemaskinen – som barnet kan bruge – med ud til den rigtige vaskemaskine så i sammen kan lege ”tøjvask”. Når du vasker tøj med dit barn, er der tid til nærværende samvær; et nærværende samvær, der i virkeligheden ikke altid er så nærværende, hvis I blot samles omkring iPaden, computeren eller fjernsynet.

Når du leger med dit barn, samtidig med at du ordner tøjvasken, er du allerede i gang med at lære dit barn at klare sig, til når det skal stå på egne ben – også selvom læringen ikke er målet for legen, når I ”leger tøjvask” sammen.

Men ved at ”lege vasketøj” med en autentisk vaskemaskine, som barnet kan bruge ved siden af dig, er barnet automatisk i gang med at kopiere, hvordan du vasker tøj, fordi det gerne vil lege og vise kærlighed til sin mor eller far. Og den bedste måde, som du kan gengælde dit barns kærlighed, som det viser, når I skal lege, er ved lade barnet være med til, for eksempel, tøjvask ved en børnevenlig vaskemaskine

Skriv et svar